10 порад для кіноклубів-початківців

Гід для новачків з простими, але важливими порадами, які допоможуть уникнути певних помилок та суттєво полегшать процес створення кіноклубу з нуля.

9 жовтня 2017

Мережа кіноклубів Docudays UA продовжує розширюватися. Щодня ми отримуємо чимало організаційних запитань та стикаємося з багатьма помилками в роботі кіноклубів-початківців. Тому підготували невеличкий гід для новачків з простими, але важливими порадами, які допоможуть уникнути певних помилок та суттєво полегшать процес створення кіноклубу з нуля. Загалом, ці поради є універсальними й актуальними як для нових кіноклубів, так і для давно діючих.

 

Чітка періодичність

Визначена періодичність показів на першому етапі допоможе вам залучити постійних глядачів, навіть якщо це буде один показ на місяць. Вони мають знати, що, наприклад, кожного останнього четверга місяця йдуть дивитися до вас кіно, хоч і не встигли перевірити інформацію в Інтернеті. Не зволікайте також із першим показом, краще провести його раніше й навчитися на помилках, ніж постійно думати, що не готові.

 

Один інформаційний ресурс

У вашої аудиторії має бути одне джерело інформації/ресурси однієї організації – сайт, соціальні медіа, де кожен зможе знайти новини із життя кіноклубу, графік показів, який ви складете, орієнтуючись на попередній пункт.

 

Постійне місце проведення

Здебільшого наші кіноклуби стаціонарні, але для пересувних, що не мають свого приміщення, радимо визначитися з постійними партнерами, у закладах яких (з певною періодичністю, на постійній основі) ви будете проводити кінопокази. Це допоможе залучити постійну зацікавлену аудиторію.

 

Знайомство із фільмами

Обов’язковою умовою для ефективної роботи кіноклубу є ваше знайомство з усією колекцією фільмів. Ви мусите подивитися всі фільми, вони є в онлайн-доступі на сайті проекту (після реєстрації) та надсилаються вам на дисках. Після цього зможете орієнтуватися, що, для кого й коли краще показувати (скажімо, на День захисту дітей, Всесвітній день біженця тощо).

 

Партнерські та дружні зв’язки

Партнери та друзі проекту, які можуть бути волонтерами, – це дуже важливий елемент у роботі кіноклубів. Налагоджуйте з ними контакт. Вони допоможуть вам з рекламою, додатковими заходами, технікою, експертами, серед волонтерів може знайтися хтось, хто допоможе з розробленням афіш, якщо ви не володієте фотошопом тощо. 

 

Покази із залученням експертів

Пам’ятайте, що у вас є змога запрошувати експертів для обговорення фільмів. Особливо, якщо ви відчуваєте, що не володієте достатньою кількістю інформації з важливої теми. Хороший експерт може стати додатковим інструментом для реклами заходу. Не забувайте також, що у вас є можливість звертатися до нас по допомогу щодо організації приїзду експерта не з вашого населеного пункту.

 

Затвердження додаткових показів та фільмів

До вас постійно будуть звертатися з проханням показати фільм у рамках різних заходів. Наші права на показ фільмів з колекції мають обмежений характер, вони чітко прописані в договорі з правовласниками, і будь-яке порушення несе за собою адміністративну чи кримінальну відповідальність. Коли вам пропонують додатковий показ не в межах кіноклубу – одразу пишіть нам, щоб пересвідчитися, чи можете ви зробити це.

 

Підготовка до показів

Перед кожним показом мусить бути ретельна підготовка. Перше, що потрібно зробити, – переглянути фільм. Друге – підготуватися до обговорення, обрати вектори роботи відповідно до аудиторії, для якої буде проходити показ. Ви можете використовувати законодавство, інтернет-ресурси з теми, сценарії, які спеціально для вас розробили наші експерти до кожного фільму колекції тощо.

 

Спілкування мережі й використання ресурсів проекту

Мережа кіноклубів Docudays UA нараховує близько 200 кіноклубів. Це велика спільнота однодумців, людей, які прагнуть змінити світ на краще. У більшості з них є великий досвід проведення різних показів та заходів. Не соромтеся писати колегам і радитися з ними. Для цього ми створили у Facebook групу – «Docudays UA professional: група для керівників та модераторів кіноклубів». Там ви постійно можете отримати підтримку та відповідь на багато запитань. А на сайті DOCU/CLUB є список з усіма контактами. Також на сайті ви завжди знайдете свіжі новини із життя проекту та корисні матеріали для навчання та самоосвіти.

 

Кіноклуб – простір свободи

Кіноклуб мусить стати місцем, де непохитно панують рівність, дотримання прав людини та взаємоповага. Кожна людина тут повинна мати право голосу, можливість висловити свою позицію й бути почутою. І відбувається це винятково через модераторів, які і є носіями всіх попередньо зазначених принципів, не забувайте про це. 

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки