22 жовтня у Дніпропетровську розпочав свою роботу медіа-клуб Docudays про права людини
30 жовтня 2014

Перед початком показу до глядачів звернулася Надія Миколаївна Тітова, директор Дніпропетровської обласної універсальної бібліотеки імені Першовчителів слов’янських Кирила та Мефодія, на базі якої працюватиме медіаклуб. Доповідачка підкреслила важливість таких заходів як інструменту поширення знань про права людини серед молоді та всіх зацікавлених верств населення. Оскільки саме візуальна інформація людьми найкраще,  покази документальних фільмів на важливі для громадян теми, на думку Надії Миколаївни, допоможуть закріпити й розвинути здобутки Революції гідності, що відбулася у нашій країні.

 

Першим у рамках медіаклубу продемонстрували литовський фільм «Лізо, ходи додому!» (2012, режисер Оксана Бурая). Стрічка майстерно і поетично висвітлює нелегке життя дівчинки, якій доводиться зростати без належної опіки у сім’ї. З одного боку, фільм показує травматичний досвід такого зростання. А з другого, – підкреслює прагнення до світлого, доброго й казкового, притаманного не лише дітям, а й усім нам. Хоч фільм «Лізо, ходи додому!» часом складний для сприйняття, бо змушує глядачів стати свідками негативних наслідків безвідповідальності дорослих, відвідувачі медіаклубу уважно переглянули цю кінострічку.

Дискусія, яку майстерно модерували Катерина Зезюліна, голова Дніпропетровської обласної молодіжної організації МІКС, й Анастасія Манейло, фахівець відділу соціокультурних проектів та зовнішніх зв’язків Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки, продемонструвала, що фільм змусив замислитися не лише над побаченим на екрані, а й над правами дитини загалом. Під час розмови глядачі, переважна більшість яких і самі ще були віком до 18 років, активно висловлювали свої думки про те, що саме передбачає поняття прав дитини і на кому лежить відповідальність за їх дотримання. Тож цей кінопоказ був чудовою нагодою для молоді критично замислитися не лише над долею маленької дівчинки, яка живе у лісистій Литві, а й над реаліями українського життя. 

 

Після завершення обговорення фільму відвідувачі змогли поспілкуватися ще й неформально, за горнятком гарячого чаю. Медіаклуб Docudays UA у Дніпропетровську у жовтні-листопаді цього року проведе ще 5 показів документальних стрічок на різні теми: права дітей, расизм, соціальна нерівність. Поза сумнівом, завдяки унікальному формату медіаклубів, які передбачають обговорення продемонстрованих стрічок і проблем, які вони висвітлюють, ці покази посприяють зростанню рівня знань про права людини й демократичні цінності.

 

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки