Адвокаційні проєкти «DOCU ДІЄ 2.0»: безпека
Продовжуємо розповідь про адвокаційні проєкти, втілені кіноклубами Мережі DOCU/CLUB в рамках програми «DOCU ДІЄ 2.0», та результати, яких вдалося досягти за 2 місяці реалізації проєктів.
7 серпня 2023

Безпекові питання через війну особливо гостро стоять на порядку денному для усієї країни. Але якщо глобально досягти безпеки для населення, поки триває війна, нереально, то  вирішити певні проблеми й покращити ситуацію з безпекою на місцевому рівні цілком можливо. 


У цьогорічній програмі «DOCU ДІЄ 2.0» декілька кіноклубів при плануванні своїх адвокаційних проєктів зосередилися саме на безпекових питаннях у громадах. У підсумку з’ясувалося, що просвітницька робота у громаді, налагодження комунікації з місцевою владою, цілеспрямовані зусилля із впровадження змін у громадах дозволяють навіть за такий короткий 2-місячний термін досягти вагомих результатів і позитивно вплинути на якість життя у громаді. 



Хорошів, Житомирщина

У Хорошеві Житомирської області зосередилися на заходах з підвищення рівня безпеки руху на дорогах, особливо на вулиці Шкільній. Галина Мінялук, модераторка кіноклубу Docudays UA при Благодійній громадській жіночій організації «Нитка Аріадни», ініціювала інспектування стану доріг, комплексне вивчення ситуації щодо дорожніх знаків у селищі, долучила освітян до проведення інформаційної кампанії серед учнів та дорослого населення. Ініціативна група розробила і внесла до селищної ради пропозиції з покращення безпекової ситуації на дорогах, виконком селищної ради вже затвердив їх. Почався етап виконання рішень. «На початку реалізації проєкту я хвилювалася, але ми почали діяти, спілкуватися з людьми, переконувати, пояснювати – і все вийшло, – ділиться своїм досвідом Галина Мінялук. – На засіданні виконкому говорили про те, що в селищі є й інші дороги, які треба так само поліпшувати з точки зору безпеки руху. Маємо задумки щодо продовження цього проєкту».  За словами Галини, участь у проєкті переконала її, що у громаді і серед владних структур завжди знайдуться люди, які підтримають реалізацію ідеї, яка виходить із потреб громади. Тож здобутий корисний досвід і знання вона й надалі використовуватиме в інших проєктах, в тому числі й адвокаційних.

 

Богуславець, Черкащина

Прийнятим місцевою владою рішенням і виконаним завданням адвокаційного проєкту може похвалитися й громада на Черкащині у селищі Богуславець. Тамтешній кіноклуб Docudays UA при Вознесенській сільській раді працював над запровадженням у Богуславській громаді посади соціального педагога. Модераторка кіноклубу Любов Новак розповідала мешканцям громади про види домашнього насильства та відповідальність за нього, про протидію булінгу, пояснювала роль соціального педагога у навчальних закладах, інформувала дорослих та дітей про права дитини. Для громади, у якій лише у березні цього року 5 дітей вилучено із родин з різних причин, ця  проблема є надзвичайно актуальною, а введення посади соціального педагога – вкрай важливим. Ініціативна група проєкту провела у громаді збір підписів і подала  у сільраду відповідне звернення. Рішення вже прийняте: педагогічний склад Богуславського  НВК  у новому навчальному році поповниться соціальним педагогом. Підсумовуючи результати свого адвокаційного проєкту, Любов Новак додає: «Я вдячна Мережі DOCU/CLUB за підтримку ідеї та чудову можливість реалізації задуманого. Результатом проєкту задоволена, адже він не лише сприяв залученню  громади до вирішення проблеми, а й посилив  віру в мої власні сили. У новому навчальному році продовжу проводити кінопокази у навчальних закладах і займатися просвітницькою діяльністю серед дітей та дорослих».


 

Гоща, Рівненщина

Ольга Коток, модераторка кіноклубу Docudays UA при Русивельському ліцеї на Рівненщині, розповідає, що її адвокаційна кампанія припала на завершення навчального року. Окрім традиційних у цей час контрольних та підсумкових робіт для школярів на перебіг адвокаційного проєкту впливали постійні повітряні тривоги. Та все ж заплановані заходи вдалося реалізувати. 


Адвокаційний проєкт Ольги був присвячений протидії кібербулінгу в закладах освіти та створенню безпечного для учнів освітнього середовища. Модераторка кіноклубу помітила, що освітяни не відстежують загрози для дітей в інтернеті й вирішила привернути їхню увагу саме до цієї проблеми. 

Учасники адвокаційного проєкту розробили план заходів з протидії кібербулінгу у громаді, провели круглий стіл для освітян та напрацювали чіткий алгоритм дій при виявленні випадків кібербулінгу. В освітніх закладах громади запланували проведення тренінгів та семінарів для вчителів і соціальних педагогів, а також план освітніх заходів для дітей, які можуть зазнати кібербулінгу чи стати його свідками. Ініціативна група зареєструвала у відділі освіти Гощанської селищної ради пропозицію внести у Календарний план заходів на 2023-2024рр. додаткові заходи з протидії кібербулінгу. «Я задоволена результатом. Адже нам вдалося залучити багато учасників, які покращили свої знання з протидії кібербулінгу, – розповідає Ольга. – Звичайно, робота над проєктом дуже вплинула на мене. Переконалася, що мої зусилля не даремні, що я на правильному шляху, адже побачила, що учні справді можуть відчувати себе однією командою і підтримувати одне одного».

Львів

Модераторка кіноклубу Docudays UA при Львівській муніципальній бібліотеці Віра Карпінська виявила, що у її рідному місті слабозорі та незрячі люди обмежені у праві на доступ до інформації. Офіційні канали інформації міської ради публікують важливі повідомлення у вигляді картинок чи інфографіки, але не дублюють цієї інформації у текстовому варіанті для слабозорих чи незрячих людей. Проблема в тому, що слабозорі та незрячі люди встановлюють на свої гаджети спеціальні програми-зчитувачі, але вони озвучують лише текстову інформацію. Програма-зчитувач не вміє передавати текст, розміщений на картинці. Під час війни такий вибірковий підхід до поширення важливої інформації є особливо небезпечним, адже позбавляє значну кількість мешканців міста можливості отримувати необхідні сповіщення. Тож Віра Карпінська ініціювала розробку інструкції про те, як готувати новини та оголошення для цієї категорії  містян. Ініціативна група проєкту подала у міську раду клопотання про затвердження стандарту публікації новин на офіційних каналах міської ради. 


Підсумовуючи результати проєкту, Віра додає: «Ми бачимо, що проєкт спрацював. У пресслужбі міської ради  дотримуються правил публікації дописів. Зараз чекаємо офіційної відповіді  на наше клопотання і хочемо поширювати цей досвід на інші установи міста. Я зрозуміла, що головне - не зупинятися, коли виникають труднощі. А ще для успіху важливо знайти людей, які поділяють мої цінності та погляди».

Новояворівськ, Львівщина

Ольга Коваль, модераторка кіноклубу «Янтар» при Новояворівському бюро правової допомоги на Львівщині, та її команда працювали над адвокаційним проєктом,  спрямованим на забезпечення доступу мешканців громади до медіації. «Закон про медіацію» прийнятий ще 2021 року, але медіація як практика вирішення досудових спорів досі фактично не працює. Тож конфлікти і суперечки у громаді залишаються невирішеними і лише накопичуються через завантаженість судів і значні часові та фінансові ресурси, яких потребують судові позови. Ініціативна група проєкту розробила  і скерувала до міської ради план заходів із впровадження у Новояворівській громаді альтернативного способу вирішення спорів через медіацію. 


«Складно було організувати обговорення і зібрати потрібну аудиторію, бо усі дуже завантажені роботою. Адже проєкт передбачав залучення посадових осіб міської ради та інших державних структур, котрі працюють з людьми, – ділиться враженнями Ольга. – Але в результаті зацікавлення медіацією у міській раді значно зросло, йдуть перемовини з чиновниками про подальшу спільну співпрацю в рамках запровадження у громаді медіації. Вже є задумка з початку навчального року організовувати у шкільних установах заходи із впровадження саме шкільної медіації». 



У наступній публікації розповімо про адвокаційні проєкти, які працюють з людьми, які безпосередньо постраждали від війни та воєнних дій.


Нагадуємо, що раніше ми розповідали про адвокаційні проєкти, покликані вирішити безпекові питання у громадах.

 

Розвиток Мережі DOCU/CLUB фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.


Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам та упорядникам/упорядницям цієї публікації і не обов’язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори/авторки та упорядники/упорядниці.

 

Всі фото з архіву Мережі DOCU/CLUB.


Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки