Конференція для кіноклубів Docudays UA: обмін досвідом та пошук шляхів розвитку проекту

Менше, ніж за два роки мережа кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA стала найбільшою в Україні – сьогодні вона нараховує понад 160 кіноклубів, які працюють у школах, ВУЗ-х, НДО, євроклубах, бібліотеках, виправних колоніях та освітніх установах пенітенціарної системи по всій країні. І щожня ми отримуємо нові заявки від бажаючих створити кіноклуб у своєму місті, містечку, селі. 

30 березня 2016

Щоб поділитися досвідом і разом акумулювати ідеї для розвитку проекту ми зібрали модераторів кіноклубів на конференції «Документальні фільми як інструмент медіапросвіти з прав людини», яка пройшла 28-29 березня в рамках XIII Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

 

У програмі конференції першого дня відбулися виступи координаторів проекту за напрямками та представників кіноклубів з різних регіонів України, в тому числі зі Сходу та Криму, які поділилися досвідом своєї роботи, озвучили проблеми та досягнення проекту. 

 

Олена Куценко, координаторка мережі постійно діючих кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA в школах, університетах, молодіжних НДО, євроклубах, бібліотеках в Криму: «Ми проводимо покази Docudays UA з 2006 року і дуже раді, що зараз у нас є можливість показувати ці чудові фільми на постійній основі у кіноклубах. Бажання працювати у цьому напрямку дуже велике, але, на жаль, не всі можуть реалізувати його у зв'язку з різними обставинами. На сьогоднішній день офіційно зареєстровані шість кіноклубів правової просвіти Docudays UA. Але ми продовжуємо працювати і впевнені, що скоро нас стане більше». 


Серед гостей конференції були також перший заступник голови Державного агентства України з питань кіно Сергій Неретін та начальник Управління соціально-психологічної роботи з засудженими апарату ДПтС України, полковник внутрішньої служби Ігор Андрушко

«Я завжди підтримаю проект, тому що щиро вважаю його класним. Звісно ж є мрія, щоб у кожному закладі ДПТсУ був кіноклуб, навіть якщо в них буде мало глядачів, я все рівно повністю усвідомлюю велику користь від цієї справи», - зауважив у своєму виступі Ігор Андрушко. 

 

Також відомий кінознавець та продюсер Андрій Алферов провів лекцію «Історія документального кіно: 120 років історії за 60 хвилин. Правда чи правдоподібність?». А координатор освітнього напрямку роботи УГСПЛ в сфері формальної освіти, експерт Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» Олександр Войтенко розповів про права людини як систему ціннісних орієнтирів сучасної демократії. 

 

Другий день почався з роботи учасників конференції у групах. Перша група вивчала можливості кіноклубів у розвитку культури прав людини; друга - дізналася як ефективно використовувати відео в роботі з дитячою аудиторією; у третій групі розробляли стратегії розвитку кіноклубів та фільмотеки Docudays UA; і четверта - працювала з проблемами освіти з прав людини в системі ДПтСУ.

Після роботи учасники груп презентували свої напрацювання перед колегами. 

Також другий день конференції запам'ятався презентацією Інформаційного ресурсного центру «Правовий простір», на якій його директорка Наталя Бімбірайте та її команда розказали про можливості співпраці Центрів правової інформації та консультацій та мережі кіноклубів Docudays UA.

 

Почесним гостем конференції став Станіслав Топольницький, Представництво ЄС в України: «Чому ми підтримали цей проект і будемо раді підтримувати його надалі? Цьому є два головні аспекти: освіта з прав людини і чітка видимість результатів того, що фестиваль робить. Docudays UA дійсно та платформа, яку знають і шанують. Освіта з прав людини включає не лише теоретичне пізнання прав людини, але і вивчення їх через контекст. Власне, те, що робить і фестиваль, і кіноклуби, організовані в рамках фестивалю - створюють цей контекст. І саме обговорення, дискусії, перегляди фільмів дозволяють оволодіти людям навичками розуміння цінностей прав».


Відеозапис першого дня буде доступний на сайті у розділі «Досвід». За результатами конференції також будуть опубліковані матеріали доповідей учасників конференції. 

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки