Заохочує думати: відкриття кіноклубу «Канікули з користю»

Мережа DOCU/КЛУБів сприяє формуванню осередків критичного мислення в абсолютно різних за своїми призначеннями інституціях, організаціях та закладах. Кожен з кіноклубів має свою історію створення, мотивацію ініціатор(ів)ок і унікальний локальний контекст. А ще вибудовує свою стратегію співпраці з громадами, різноманітними спільнотами та, зрештою, владою. У червні в місті Олександрія, де немає жодного кінотеатру, у галереї VashArt з`явився новий DOCU/КЛУБ. Для того, щоб відкриття відбулося, організаторки Анна Орловська та Ірина Кваша вже провели багато роботи: запустили краудфандингову кампанію, залучили партнер(ок)ів для допомоги з обладнанням для показів та мають великі плани на майбутнє.

 

 


19 червня 2018

Наша команда вже давно мріяла створити кіноклуб, адже в нашому місті з населенням близько 90 тисяч немає кінотеатру. Та й ми хотіли показувати не звичайне, розважальне кіно, а шукали щось особливе, що заохочуватиме глядачів мислити, розвиватися, спонукатиме до особистих і суспільних змін. Раніше ми неодноразово зустрічалася з людьми, які після перегляду стрічок із колекцій Docudays UA зрозуміли, що наркозалежність – виліковна, або ж почали сортувати сміття вдома. Тому щиро переконані, що документальні фільми найсильніше впливають на поведінку людей, мотивують до дій.

 

 

У нас були складнощі з облаштуванням кіноклубу. Організація не мала проектора, екрана та іншої офісної техніки, потрібної для кіноклубу. Усього за місяць, після того як ми вирішили створити кіноклуб Docudays UA, ми знайшли анонс про грантовий конкурс, підготували заявку й виграли міні-грант ГО Центр «Тамариск», що за фінансової підтримки Національного фонду демократії реалізує проект «Підвищення спроможності НДО Центральної та Східної України». Донори підтримали діяльність нашого кіноклубу й уже сьогодні ми замовили офісну техніку. Також нам бракувало стільців, але із цим допомогли місцеві партнери. Дуже неочікувано, після проходження тренінгу з фандрейзингу одна з учасниць – Валентина Чугуєвець з ГО «Центр громадської активності «Перемога» – уклала з нами договір позички й надала в безоплатне користування на два роки необхідну кількість стільців. Інша учасниця – Юлія Левандовська з ГО «Серце матері» – допомогла безоплатно транспортувати їх з мікрорайону «Перемога» до нас у центр міста. Так нам вдалося подолати труднощі, пов’язані з облаштуванням кіноклубу. Тепер крок за кроком працюватимемо над популяризацією документальних фільмів про права людини серед місцевої молоді та пересічних олександрійців. Сформувати постійну глядацьку аудиторію буде непросто. Та розраховуємо на допомогу членів і волонтерів організації, яких у нас чимало, розвиватимемо співпрацю зі школами, вищими навчальним закладами, бібліотеками. Щодо процедури реєстрації кіноклубу та ведення обговорень, то із цим найпростіше. Хочеться подякувати Оргкомітету Міжнародного фестивалю й усім причетним членам команди Docudays UA за розробку методичних матеріалів, системну підтримку.

 

 

Проект розраховано на чотири місяці, діятиме із червня по вересень цього року. За цей період ми плануємо провести десять показів документальних фільмів про права людини з різної тематики: захист права власності, екологічні права, право на приватність, права нацменшин і т. д. У нас доволі гнучкий графік, намагаємося відштовхуватися від потреб аудиторії, тому спочатку визначилися тільки з п`ятьма фільмами. Ми докладемо всіх зусиль, щоб привернути увагу та залучити до кіноклубу якнайбільше олександрійців. Готуватимемо публікації про результати діяльності в місцевих ЗМІ, залучатимемо до обговорень документальних фільмів експертів, лідерів думок, представників влади та бізнесу. І звісно, після завершення проекту не плануємо зупинятися, а підтримуватимемо роботу кіноклубу Docudays UA «Канікули з користю». Щонайменше раз на місяць проводитимемо кінопокази на постійній основі, уже готовій розклад. У День Незалежності, 24 серпня, глядачів чекає спеціальна програма та кіно-вечірка: пройдуть відкриті лекції про мистецтво й права людини, лідерство та права людини, демонструватиметься фільм «Боротьба Джамали», працюватиме «Жива бібліотека». Стежити за анонсами проекту можна на сторінці Vashart_gallery.

 

Текст Антоніни Олійник

Фото: з архіву ГО «Спілка митців Олександрійщини»

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки