Сезон прем'єр в онлайн-кінотеатрі DOCU/SPACE

Протягом грудня онлайн-кінотеатр DOCU/ПРОСТІР поповнився чотирма потужними документальними стрічками, які відтепер доступні для вільного перегляду і в кіноклубах Docudays UA. 

20 грудня 2016

Протягом грудня онлайн-кінотеатр DOCU/ПРОСТІР поповнився чотирма потужними документальними стрічками, які відтепер доступні для вільного перегляду і в кіноклубах Docudays UA. 


Це – «Євромайдан. Чорновий монтаж» (реж. Володимир Тихий, Андрій Литвиненко, Катерина Горностай, Роман Бондарчук, Юлія Гонтарук, Андрєй Кісєльов, Роман Любий, Олександр Течинський, Олексій Солодунов, Дмитро Стойков); «Люди, які прийшли до влади» (реж. Олексій Радинський, Томаш Рафа); «Varta1, Львів, Україна» (реж. Юрій Грицина) та «Живі» (реж. Сергій Буковський). 

«Євромайдан. Чорновий монтаж» – це альманах трьох місяців революції, від обуреного протесту до народного єднання. Фільм цікавий тим, що він поєднав роботи багатьох молодих українських режисерів, які знімали події на Майдані – як щоденне життя, так і найгарячіші моменти.

 

 

«Люди, які прийшли до влади» – стрічка відтворює поступовий перехід суспільства від мирного життя до стану війни. Знятий в березні-квітні 2014 року на Донбасі, він простежує перетворення соціального протесту на збройне повстання, підтримане прихованим іноземним вторгненням. Не фокусуючись на індивідуальних історіях, фільм показує механізми розпалювання війни, що призводять до суспільного колапсу.

 

 

«Varta1, Львів, Україна» – фільм використовує записи радіопереговорів автомобільних патрулів активістів, щоб поставити кілька запитань про природу революції. Що таке самоорганізація? Як створюється демократія? Хто визначає покарання? Де центр і периферія революції? Де її початок і кінець? Короткий момент вакууму влади стає моментом найбільшої потенційності, коли обговорюються уявлення минулого і стратегії для майбутнього. Фільм намагається подивитися на повсякденні простори міста і зрозуміти, наскільки в них все ще присутня історична і революційна непевність.

 

 

«Живі» – у фільмі йдеться про події Голодомору в Україні 1932-33 років. Одним з героїв розповіді став британський журналіст Гарет Джонс, чия правда про трагедію українців не була почута на Заході. Посольства з Харкова – тодішньої столиці України – надсилали щоденні звіти про кількість померлих, про сталінські “чорні дошки” своїм урядам, але уряди байдуже складали папери у архіви, не прислухаючись до чужої біди. Історія нікого нічому не вчить. І сьогодні вона знову йде по тому ж колу...


Усі фільми доступні для перегляду за посиланням – docuspace.org

На фото – кадри з фільмів  «Євромайдан. Чорновий монтаж», «Люди, які прийшли до влади», «Varta1, Львів, Україна», «Живі». 

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки