У Херсоні відкрився унікальний кіноклуб

29 травня у Херсоні сталася унікальна подія – відкрився кіноклуб документального кіно з прав людини Docudays UA "DOC.Клуб".

1 червня 2015

29 травня у Херсоні сталася унікальна подія – відкрився кіноклуб документального кіно з прав людини "DOC.Клуб".

DOC.Клуб – це кіноклуб медіапросвіти з прав людини Docudays UA. Його організатори вірять, що кіно – один із найефективніших інструментів для розмови на серйозні теми. До речі, про організаторів. Ідею з медіаклубом взялися втілювати в життя дві місцеві громадські організації. Перша – молодіжна організація «Нова генерація», друга – «Режисер.Орг». Саме вони і представляли гостям заходу концепцію свого дітища.

 

«Поки що ми плануємо проводити засідання раз на місяць. Але восени, коли люди повернуться з літнього відпочинку, хочемо проводити зустрічі декілька разів на тиждень. І навіть плануємо виїзні покази для студентів або в інших установах», – розповіла під час презентації  представниця «Нової генерації» Оксана Глєбушкіна.

Заінтриговані? Тоді записуйте адресу! «Знаходитись кіноклуб буде за адресою вул. Ушакова, 34. Окрім безпосередньо показів світових шедеврів документалістики, ми будемо проводити дискусії, спілкуватися з гостями та спеціально запрошеними експертами. Вхід буде вільний та безкоштовний», – пояснив представник «Режисер.орг» Леонід Єжуров.

 

За словами координаторки Мережі кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA Тетяни Кулик, на сьогодні в Україні діють 74 таких кіноклуби. З’явилися вони навіть на поки що неспокійному Сході нашої країни. Наприклад, у Краматорську його створили на базі ГО «Вільна хата». І окрім показів у самому місті, активісти проводять обговорення в навколишніх містечках і збираються відкрити ще мінімум 4 кіноклуби. За словами лідерів НДО Луганської та Донецької областей, кіноклуби медіапросвіти з прав людини Docudays UA – найкращий спосіб розпочати діалог із місцевим населенням про права людини та порозуміння.

 

«Нас дуже радують кіноклуби в колоніях. Психологи повідомляють, що після перегляду й обговорення наших фільмів навіть рецидивісти змінюються», – розповіла під час презентації Тетяна Кулик. Наприклад, після перегляду фільму «Лізо, ходи додому!» – про дівчинку з неблагополучної сім’ї – кілька рецидивістів попросили допомогти їм знайти дітей, яких вони покинули багато років тому, й не цікавилися їхньою долею. А після перегляду фільму «Перукарська воля» (про конкурс перукарів у шотландській тюрмі) у Чернігівській виправній жіночій колонії № 44 ув’язнені жінки пролобіювали відкриття курсів перукарської майстерності.

 

Після короткої презентації планів клубу та привітань гостей, учасники заходу переглянули документальний фільм. Фільмом-відкриттям DOC.КЛУБу було обрано одну з найкращих стрічок фестивалю Docudays UA «Голосуйте за мене, будь ласка». Вейдзюня Чена (Данія, Китай, 2007). Цей фільм створив підґрунтя для дискусії. Що таке демократія? Що таке вибори? Чи завжди запорука успіху виборів – в умілій маніпуляції? Адже у фільмі учням третього класу китайської школи довелося взяти участь в експерименті – демократичних виборах старости класу. Після перегляду відбулось обговорення фільму, в якому взяли участь всі учасники - журналісти, представники громадських організацій, та молодь, яка прийшла на показ.

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки