У кіноклубах Docudays UA працюватимуть сертифіковані модератори

Мережу кіноклубів Docudays UA створює на численні прохання освітян та громадських активістів.

8 вересня 2014

У вересні цього року в багатьох школах, вишах, бібліотеках, громадських організаціях по всій Україні відкриються постійно діючі кіноклуби медіапросвіти з прав людини Docudays UА. Цю мережу кіноклубів створює Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA на численні прохання освітян та громадських активістів. Кіноклуби створюють також у колоніях та навчальних закладах Державної Пенітенціарної служби України.
На допомогу кіноклубам наприкінці вересня почне працювати методичний DOCU/онлайн-центр та онлайн-медіатека, в якій будуть представлені колекції фільмів з фестивальних програм минулих років. На перші 10 фільмів отримано прокатні посвідчення на 5 років, фільми перекладено та озвучено українською мовою.

 

Олена Куценко знайомить учасників із законами сприйняття кіномитецьких медіатекстів

 
На допомогу кіноклубам наприкінці вересня почне працювати методичний DOCU/онлайн-центр та онлайн-медіатека, в якій будуть представлені колекції фільмів з фестивальних програм минулих років. На перші 10 фільмів отримано прокатні посвідчення на 5 років, фільми перекладено та озвучено українською мовою.Також у вересні буде опубліковано методичний посібник, до якого увійшли сценарії обговорення фільмів, рекомендації, як організувати дискусію про фільм, список відомих правозахисників та експертів з прав людини, які готові брати участь у просвітницьких заходах, а також інша корисна інформація для керівників і модераторів медіапросвітницьких кіноклубів.


І методичний посібник, і DOCU/онлайн-центр, і онлайн-медіатека – частини проекту «Кампанія за права людини в Україні з використанням інструментів Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA», який здобув підтримку Представництва Європейського Союзу в Україні. Створення кіноклубів Docudays UA та колекцій фільмів і методичних рекомендацій до них також підтримали Посольство Королівства Нідерланди та Національний фонд на підтримку демократії (США). Виконавець проекту – Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров’я.

 


У рамках цього проекту 6 і 7 серпня в Києві відбувся семінар-воркшоп для регіональних партнерів фестивалю та модераторів, які до кінця 2014 року відкриють 45 сертифікованих кіноклубів Docudays UА. Мета – підготувати кваліфікованих модераторів, які, використовуючи найкращі фільми фестивалю, могли б фахово допомагати молодим людям розвивати критичне мислення, формувати почуття людської гідності, розуміння прав людини, навчати їх громадянській активності. Учасники семінару – громадські активісти, педагоги, викладачі вузів, бібліотекарі, працівники виправних колоній та навчальних закладів Пенітенціарної служби України – обговорювали з експертами і тренерами питання: як створити кіноклуб, як зробити його цікавим та успішним, як залучити волонтерів, як організувати обговорення документального фільму.


Заступник директора Кримського республіканського підприємства «Кіновідеопрокат», віце-президент Асоціації діячів кіноосвіти і медіапедагогіки України, керівник Кримського відділення Асоціації діячів кіноосвіти та медіапедагогіки, науковий координатор всеукраїнського експерименту зі впровадження медіаосвіти в навчально-виховний процес загальноосвітніх шкіл в АРК, автор навчальних програм «Основи екранних мистецтв. Анімаційне кіно. 1–5 класи» та «Основи екранних мистецтв. Кіно і телебачення. 7–9 класи» Олена Куценко познайомила учасників із художньо-зображальними засобами кінематографа, законами побудови кінематографічного твору та законами сприйняття кіномитецьких медіатекстів.   


У другий частині воркшопу теоретичні заняття супроводжувалися практичною роботою – учасники тренінгу переглядали фільми, які увійшли до медіатеки кіноклубів, та навчалися їх аналізувати – спочатку як кінотвір, а потім як засіб навчання прав людини.  
Керівник громадської організації «Центр громадянської просвіти “Альменда”», регіональний координатор Docudays UA у м. Ялта та в містах і селищах південного узбережжя Криму Ольга Скрипник познайомила учасників семінару-воркшопу з алгоритмом побудови роботи кіноклубу, плануванням роботи, методами обговорення фільмів відповідно до особливостей аудиторії – на прикладі створеного її командою кіноклубу, який донедавна дуже успішно діяв у Ялті. Та після вторгнення в Крим російських військ і переслідувань з боку окупаційної влади, команда «Альменди» майже в повному складі вимушена була залишити Крим. У вересні Ольга Скрипник та її колеги планують відкрити кіноклуби Docudays UA в університетах Києва.



Текст:

Оргкомітет Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA
На головній світлині:  Керівники і модератори медіапросвітницьких кіноклубів Docudays UA у навчальних закладах Державної Пенітенціарної служби України


Фото: Юрія Чумака, Дмитра Мамчура,Олега Дуки

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки