XIV Мандрівний Docudays UA розпочинає подорож Україною

Із 1 жовтня стартує XIV Мандрівний Docudays UA. Традиційно у кіноклубів є можливість долучитися до цієї захопливої подорожі. 

27 вересня 2017

Із 1 жовтня стартує XIV Мандрівний Docudays UA. Протягом трьох місяців найцікавіші документальні фільми фестивалю завітають до понад 200 міст і містечок у 22-х областях України та АР Крим. Відбуватимуться також дискусії, зустрічі з режисер(к)ами, запрошеними правозахисниками(-цями), діяч(к)ами культури. Традиційно запрошуємо кіноклуби виступити партнерами Мандрівного і провести у себе покази та інші заходи в рамках програми фестивалю. 

 

Традиційно серед майданчиків для показів і обговорень фільмів – місцеві кінотеатри, будинки культури, школи та вищі навчальні заклади, кіноклуби й креативні простори, книгарні, бібліотеки, а також установи Державної кримінально-виконавчої служби України.

 

Головна тема цьогорічного фестивалю «Чотири градуси» присвячена проблемі зміни клімату й захисту довкілля. Екологи прогнозують: до кінця сторіччя саме на стільки підніметься середня температура на Землі, що спровокує природні катаклізми на планеті. Фестиваль пропонує відвідувач(к)ам стати каталізатором змін і подивитися на питання захисту довкілля з різних позицій – не лише через кіно, а й через правопросвітницькі та правозахисні заходи, дискусії, екоакції.

 

 

Першим містом, де розпочнеться Мандрівний Docudays UA, стане Запоріжжя. Там фестиваль стартує 1-го жовтня із фільмом «Народжені бути вільними» режисерки Ґаяне Петросян. Це відважне викривальне дослідження від журналісток-дайверок розповідає про глобальну торгівлю китами, дельфінами й моржами – бізнес, сповнений жорстокості та корупції. Цієї весни на Docudays UA-2017 стрічка отримала приз глядацьких симпатій.

 

У фільмі «Природа мого серця» (режисер Яаакко Рууска) ми подорожуємо до лісів Фінляндії та зустрічаємо ексцентричних людей, які присвятили своє життя природі. Це стрічка про те, як дика природа, з якою ми так рідко перетинаємося, може слугувати джерелом особистої свободи людини.

 

У фільмі «Природа мого серця» (режисер Яаакко Рууска) ми подорожуємо до лісів Фінляндії та зустрічаємо ексцентричних людей, які присвятили своє життя природі. Це стрічка про те, як дика природа, з якою ми так рідко перетинаємося, може слугувати джерелом особистої свободи людини.

 

Фільм-спостереження «Ама-Сан» Клаудії Варежау змальовує повсякдення японських жінок-пірнальниць, які без жодних обладунків занурюються в море, полюючи на молюсків. У стрічці ми бачимо не глянцеві образи, звиклі для туристів, а звичайних пірнальниць із маленького рибальського селища.

 

Історія Фаруха, робітника-мігранта з Таджикистану, який мешкає у фургоні на околицях Москви та мріє про кар’єру актора, лягає в основу фільму Дєніса Шабаєва «Чужа робота».

 

Кадр з фільму «Процес. Російська держава проти Олега Сенцова» (реж. Аскольд Куров)

 

«Процес. Російська держава проти Олега Сенцова» (режисер Аскольд Куров) присвячена історії судового процесу над українським режисером, незаконно ув’язненим у Росії. «Назва фільму «Процес» – це не лише судовий процес над Олегом Сенцовим, – розповідає режисер Аскольд Куров. – Це також ті процеси, які відбуваються в суспільстві й державі. Найголовнішим у паралелі з романом Кафки «Процес» є те, що людина стикається із такою машиною й системою, з якою неможливо вступити в жоден діалог».

 

Зворушливі історії про дорослішання розповідають фільми з програми DOCU/ЮНІСТЬ. Серед них – «Dixie Land» Романа Бондарчука про дивовижний дитячий джаз-бенд на березі Чорного моря. Цього літа стрічка отримала нагороду на Одеському кінофестивалі-2017 як найкращий український повнометражний фільм.

 

Програма Мандрівного фестивалю включає також найкращі короткометражні стрічки з програмиDOCU/КОРОТКО та DOCU/УКРАЇНА. Остання презентує роботи молодих авторів та авторок, які через оптику власного почуття придивляються до актуальних проблем та шляхів української реальності.

 

Окрім цього, Мандрівний Docudays UA підготував два спеціальні покази.

 

Це перегляд та обговорення фільму «Боротьба Джамали» від шведської журналістки Елін Йонссон, що через історію співачки і її родини звертається до історичних подій, депортації кримських татар і до сьогоденної політичної проблеми.

 

Кадр з фільму «Боротьба Джамали» (реж. Елін Йонссон)

 

У «Війні химер» (режисерки Анастасія та Марія Старожицькі) одна з авторок переосмислює власний травматичний досвід, пов’язаний із війною. Це історія двох закоханих, які опиняються на лінії фронту, і їхньої спроби спільного життя після всього пройденого.

 

Партнерами фестивалю в областях України є 53 провідні молодіжні, громадські та правозахисні організації та 195 кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA. Детальніше з програмою регіональних показів можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Мандрівного фестивалю Docudays UA www.traveling.docudays.org.ua.

 

 

Джерело: http://traveling.docudays.org.ua/2017/news/kino/travelling-start-2017/

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки