Як і для чого у Нерубайській громаді молодь дивиться документальне кіно та формує молодіжну раду

Розповідаємо, як Мережа кіноклубів документального кіно DOCU/CLUB заохочує людей в українських містах і селах самостійно вирішувати локальні проблеми та яких результатів вдається досягти. 

 

Передрук з Інформаційної платформи «Шерифи для нових громад».

 

 

7 липня 2023

Олеся Рожнатова – завідувачка Холоднобалківської сільської бібліотеки та, за сумісництвом, керівниця та модераторка кіноклубу документального кіно DocuLibFan. Село, де живе Олеся, розташоване на Одещині та є частиною Нерубайської громади, яка об’єднує кілька сіл на березі Хаджибейського лиману. 

 

“Якось я проходила навчання для громадських активістів.  В одному з блоків нам розповідали про права людини і про кіно як один з інструментів, завдяки якому кожного і кожну можна навчити розуміти ці права та захищати їх”, – згадує співрозмовниця.  

 

Тоді Олеся побачила фільм «Українські шерифи» режисера Романа Бондарчука, який її вразив, і коли організатори запитали, хто б хотів організувати кіноклуби в своїх громадах, без сумнівів заповнила анкету. 

 

Олеся пройшла відбір, кількамісячне менторське навчання від Мережі DOCU/CLUB і почала показувати фільми при своїй бібліотеці. 

Кіно і люди

Кіноклуб документального кіно “DocuLibFan” почав роботу в січні 2023 року. Мешканців громади модераторка запрошувала на заходи через сторінки бібліотеки у соцмережах та по місцевих групах. 

 

Олеся показувала стрічки до певних важливих дат – наприклад, до Дня пам'яті та примирення чи Дня пам’яті Голокосту. А ще показувала фільми, в яких героями були активні люди, які добивалися змін на краще у своїх громадах. 

 

Зустріч з учнями Нерубайського академічного ліцею №1

 

Свою роботу з місцевою молоддю завідувачка бібліотеки почала з низки анкет та опитувальників, щоб з’ясувати, чого саме прагнуть мешканці її громади. 

 

“Я запитувала прості речі: що б вам хотілося покращити в громаді? Що треба зробити, щоб ви долучились до життя громади? Чи знаєте, що таке молодіжна рада, які її функції, які можливості вона надає? Завдяки таким зустрічам і опитуванням вдалося “проявити” найбільш активних і “підкованих”молодих людей і об’єднати тих із них, хто виявив бажання долучитися до роботи”, – розповідає Олеся. 

 

На першу зустріч прийшло близько 15 людей. Модераторка кіноклубу запросила юриста, який детально розповів присутнім про всі “підводні камені” узаконення молодіжної ради і про те,  як вона може  працювати в правовому полі. “Підводні камені” молодих активістів не налякали, вони почали збирати ідеї, що необхідно покращити в Нерубайлівській громаді і як можна залучити до цієї роботи молодь.


“Ідей для залучення молоді у нас багато. Наприклад, у кіноклуб на  наші покази фільмів і дискусії постійно приходить дівчинка-переселенка з інвалідністю. У нашій громаді не створено умов для таких мешканців – цією проблемою  могла б опікуватися молодіжна рада. І не тільки постійно нагадувати владі про важливість проблеми, а й брати активну участь у її вирішенні.  Це важливо, бо всі розуміють, що через війну та її наслідки людей з інвалідністю стане більше”, – говорить Олеся. 

 

Поступово біля Олесі сформувалося коло активістів з 25 молодих людей, які у квітні цього року подали колективну заяву про створення Молодіжної ради при Нерубайлівській сільській раді.  

 

Майбутні учасники молодіжної ради

 

“Ми допомогли молоді зареєстрували заяву, а поки очікуємо результатів, навчаємо і  консультуємо: “Дивіться, от ви є дорадчий консультативний орган. Молодіжна рада виявлятиме проблеми громади, обговорюватиме, як їх краще вирішити, звертатиметься до керівництва громади з пропозиціями. І в кооперації з владою, за підтримки влади, в тому числі й фінансової підтримки, ви зможете реалізовувати ваші мрії, як покращити життя в громаді”. Ми зараз працюємо над тим, щоб молоді люди розуміли: якщо вони не будуть включені у життя громади, то нічого і не буде змінюватися, - говорить Леся. - Зараз є стільки можливостей розвивати не лише себе, але й свою громаду. Об'єднуватись і робити крутезні речі,  можна залучити доволі хороше фінансування і втілити ті зміни, яких прагне кожен із нас”. 

 

Фото з особистого архіву Олесі Рожнатової


Розвиток Мережі DOCU/CLUB фінансується Посольством Швеції в Україні, Національним фондом на підтримку демократії (NED) та Fondation de France.


Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам та упорядникам/упорядницям цієї публікації і не обов’язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за вміст публікації несуть виключно автори/авторки та упорядники/упорядниці.


P.S. Проєкт "Громадські центри права в Україні" реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.



 

 

 

Всi новини
Якщо ви бажаєте у своїй повсякденній практиці використовувати колекцію документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Docudays UA, запрошуємо долучитися до мережі постійно діючих кіноклубів медіа-просвіти з прав людини Docudays UA.
Створити кiноклуб
за підтримки